Estetik nedir?
Estetik, insanda güzel duygusu uyandıran, güzellik duygusuna uygun olan bir terimdir. Tıpta ise estetik, kusurlu bir organı düzeltmek veya güzelleştirmek amacıyla uygulanan yöntemler olarak tanımlanır. Matematiksel bir kavram olan Altın Oran Fİ (Phi) sayısı ile ifade edilir ve değeri 1,618’dir. Gözümüze hoş görünen, bakarken bizi yormayan birçok objede altın oran bulunmaktadır. Antik zamanlardan beri filozoflar ve sanatçılar bu altın oranın doğada, mimaride ve insan vücudundaki varlığını araştırmışlardır. Diş hekimliğinde, ön dişlerin birbirleriyle ilgili en-boy oranları altın orana uygun olduğu zaman göze hoş göründüğü fark edilmiştir.
Estetik diş hekimliği nedir?
Estetik diş hekimliği, dişlerin ve ilgili diğer dokuların hem estetik hem sağlık prensipleri ön planda tutularak iyileştirilmesidir. Bu sayede bireylerin özgüvenlerinin ve hayat standartlarının artması amaçlanmaktadır. Günümüzde tam porselenler, laminalar, zirkonyalar, diş beyazlatma gibi birçok yöntemle dişlerin görünüşü güzelleştirilebilmektedir. Estetik bir gülüş sadece dişlerin güzel olmasıyla sağlanamaz, diş etinin de sağlıklı ve uyumlu olması gerekmektedir.
Zirkonyum normal koşullarda gümüşümsü beyaz renkli katı bir metaldir. Diş hekimliğinde zirkonyumun bir beyaz kristal minerali olan zirkonyum dioksit (zirkonya) estetik ve doku dostu bir materyal olarak kullanılmaktadır.
Tam seramik kaplamalar adından da anlaşılacağı gibi tamamen seramik materyalden yapılmaktadır. Seramiğin yarı şeffaflığı, ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın restorasyonlar tam seramikten yapılmaktadır.
Çiğneme basıncının arttığı bölgelerde ve uzun köprülerde, kırılmaya karşı dayanıklılığın en üst seviyede olması için metal destekli porselen kaplamalar kullanılır. Dental metal alaşımından yapılan bir çekirdek
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi,
Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi, küçük diş kırıkları ve az miktardaki bozuklukların giderilmesi için diş rengindeki kompozit restorasyon maddeleriyle yapılan lamina tedavisidir. Halk arasında bonding olarak da bilinir.
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir.
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Modern diş hekimliğinde kişiye özgü bir tasarım işlemidir. Güzel bir gülüş için temel ihtiyaç güzel dişlerdir. Dişlerin dudak, dişeti ve diğer çevre anatomik yapılarla ahenk içinde olmasıyla ancak estetik bir gülüş sağlanabilir.
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez.