Porselen Lamina (Yaprak Porselen)
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi, bazı durumlarda hiç aşındırma yapmadan da porselen laminalar uygulanabilir. Yapısal olarak oldukça ince porselen yapraklardan oluşur. Porselenin ışık geçirgenliği, renklenmemesi ve parlaklığı sayesinde oldukça doğal ve estetik sonuçlar elde edilir.
Porselen laminalar çok ince olmasına rağmen, rezin bonding denilen bir yapıştırma tekniği sayesinde dişe çok iyi yapışır ve bu sayede kırılganlığı azaltılır. Porselen laminalar dişlerin şeklini, yapısını veya rengini beğenmeyen kişiler için koruyucu ve estetik bir alternatiftir. Ayrıca diş kırıklarında ve aşınmalarında, ayrık dişlerin düzeltilmesinde ve hafif çapraşıklıklarda oldukça başarılı sonuçlar verir.
Porselen lamina tedavisine uygun olan bireylerde dişlerin ön ve kesici yüzeylerinden 0.5 ila 1 mm arasında, oldukça minimal bir aşındırma yapılır. Aşındırmayı takiben dişlerden ölçü alınır ve laminaların yapılması için laboratuvara gönderilir. Yaklaşık 5-6 gün içinde porselen laminalar tamamlanır ve dişlere özel yapıştırıcılar ile hassas bir teknikle yapıştırılır. Porselen laminalar ağız bakımına özen gösterildiği ve düzenli kontrolleri yapıldığı sürece uzun süre sorunsuz olarak kullanılabilirler.
Zirkonyum normal koşullarda gümüşümsü beyaz renkli katı bir metaldir. Diş hekimliğinde zirkonyumun bir beyaz kristal minerali olan zirkonyum dioksit (zirkonya) estetik ve doku dostu bir materyal olarak kullanılmaktadır.
Tam seramik kaplamalar adından da anlaşılacağı gibi tamamen seramik materyalden yapılmaktadır. Seramiğin yarı şeffaflığı, ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın restorasyonlar tam seramikten yapılmaktadır.
Çiğneme basıncının arttığı bölgelerde ve uzun köprülerde, kırılmaya karşı dayanıklılığın en üst seviyede olması için metal destekli porselen kaplamalar kullanılır. Dental metal alaşımından yapılan bir çekirdek
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi,
Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi, küçük diş kırıkları ve az miktardaki bozuklukların giderilmesi için diş rengindeki kompozit restorasyon maddeleriyle yapılan lamina tedavisidir. Halk arasında bonding olarak da bilinir.
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir.
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Modern diş hekimliğinde kişiye özgü bir tasarım işlemidir. Güzel bir gülüş için temel ihtiyaç güzel dişlerdir. Dişlerin dudak, dişeti ve diğer çevre anatomik yapılarla ahenk içinde olmasıyla ancak estetik bir gülüş sağlanabilir.
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez.