Dental implant diş eksikliklerinin giderilmesi amacıyla çene kemiğine yerleştirilen bir nevi diş kökü görevi gören çoğunlukla vida şeklindeki parçalardır. Vücuda en uyumlu materyal olarak bilinen titanyumdan yapılırlar. Tek diş eksikliği vakalarından tamamen dişsiz vakalara kadar birçok uygulama alanına sahip olması nedeniyle günümüzde en fazla tercih edilen tedavi biçimidir.
İMPLANT TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
- Kişilerin kendi dişi gibi rahatlıkla yemek yemesini, konuşmasını, gülmesini sağladığı için bireyin özgüvenini ve yaşam kalitesini artırır.
- Estetik olarak doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça zordur.
- Çiğneme hissini normale en yakın şekilde veren tedavi biçimidir.
- İmplant tedavisi sayesinde komşu dişlerde herhangi bir kesim yapılmaz böylece sağlam dişler korunmuş olur.
- Diş eksiklikleri giderilmediğinde komşu dişlerde boşluğu kapatmak adına devrilmeler ve uzamalar olur. Bu durum bir süre sonra çiğneme düzleminin bozulmasına sebep olarak çene eklemine zarar verir. İmplantlar sayesinde bu problemlerin önüne geçilir.
- Diş kayıplarından sonra bölgede kemik erimeleri oluşur. Zamanla bu erimeler, yanak ve dudak desteğinin kaybolması gibi değişikliklere sebep olur ve daha yaşlı bir yüz profili ortaya çıkar. İmplant diş kökü görevi gördüğü için bu erimeyi engeller ve dolayısıyla yüz profili korunmuş olur.
- Diğer protez seçeneklerinden çok daha uzun ömürlüdür. Ve hasta tarafından daha kolay tolere edilir.
- Tek bir dişin kaybı durumunda; boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin küçültülerek bölgeye porselen köprü planlanması yerine, boşluğa tek bir implant yerleştirerek üzerine tek bir kaplama uygulanabilir.
- Birden fazla diş eksikliği yani bölgesel diş eksikliğinin bulunduğu durumlarda; dayanıklılık konusunda problem çıkaracak uzun köprüler planlamak veya bu eksiklikleri takıp-çıkarılabilir hareketli protezler ile rehabilite etmek yerine boşluğa yeterli sayıda implant yerleştirilerek uzun süre dayanacak sağlam sabit köprüler yapılabilir.
- Tam diş eksikliği vakalarında, aşırı kemik erimesi sebebiyle varolan tam damak
protezlerin kullanılamadığı durumlarda; implant desteği ile protezlerin tutuculuğu arttırılabilir.
- Tam diş eksiliği vakalarında; takıp-çıkarılabilir hareketli protezler planlamak yerine çenelere gerekli sayıda implant yerleştirilerek bu implantlar köprüler ile birbirine bağlanır ve vaka sabit protez olarak rehabilite edilmiş olur.
- En arka bölgedeki azı dişlerinin kaybı durumunda; diş destekli takıp-çıkarılabilir hareketli protezlere gerek duymadan arka bölgelere yerleştirilen implantların üzerlerine sabit kaplamalar uygulanabilir.
İMPLANT KİMLERE UYGULANABİLİR?
Çene-yüz gelişimini tamamlamış, genel sağlık durumu iyi olan ve implantı destekleyecek yeterli kemik hacmine ve kalitesine sahip tüm bireylere implant uygulanabilir. Şeker, kalp, tansiyon gibi sistemik rahatsızlıklarda; hastalığın kontrol altında olduğu tüm hastalara da yeterli kemik hacmi mevcutsa implant uygulanabilir.
KİMLERE İMPLANT UYGULANAMAZ?
- Hamileler
- Kontrol altına alınamayan şeker, kalp veya tansiyon hastalıklarına sahip bireyler
- Çene-yüz gelişimini tamamlamamış çocuklar ve genç bireyler
- Son bir yıl içerisinde kemoterapi görmüş veya baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış bireyler
- Alkol veya uyuşturucu bağımlıları
- Kortikosteroid veya bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullananlar
- Pıhtılaşma bozukluklarına sahip hastalar
- Bazı romatizmal hastalıklara sahip bireyler
- Şiddetli psikolojik rahatsızlıklara sahip bireyler
- Tedavi sonrası ağız bakımını tam olarak sağlayamayacak bireyler
- Çok fazla sigara tüketen bireyler
İMPLANTLAR NE ZAMAN UYGULANABİLİR?
İmplantlar;
- İmmediat implantasyon ile diş çekimi ile aynı seansta,
- Erken implantasyon ile diş çekiminden 15 gün- 6 ay arasında bir süre geçtiğinde,
- Geç implantasyon ile diş çekiminden 6 aydan fazla bir süre geçtiğinde uygulanabilir. Burada asıl nokta yeterli kemik hacminin ve implant için uygun koşulların bulunmasıdır.
İMPLANTLAR NASIL YERLEŞTİRİLİR?
Öncelikle hastanın genel sağlık durumu değerlendirmesi ve ağız içi muayenesi yapılır. Bu muayene sonucunda hastanın implant uygulaması için uygun olduğu anlaşılır ise 3 boyutlu tomografi ile hastaya uygulanacak implant tipi, boyu ve çapı uzman hekimince belirlenir.
İmplantın yerleştirildiği operasyon ise lokal anestezi altında yani sadece implant bölgesi uyuşturularak yapılır. Bir implantın yerleştirilmesi ortalama 5 ila 10 dakika arasında bir vakit almaktadır. Bu süre yapılacak implantların sayısına ve planlamanın şekline bağlı olarak değişebilmektedir.
Operasyon çene kemiğinde implantlar için uygun yuvaların açılması ve açılan yuvalara implantların yerleştirilmesi sonrasında genellikle dikiş atılarak bitirilir. Bu dikişler kendiliğinden eriyen dikişler değilse yaklaşık bir hafta sonra alınır.
Hızlı dikişsiz implant tekniği ile ağız içerisinde herhangi bir kesi yapmadan dolayısıyla dikiş atılmadan implant yapılmasına olanak sağlanmaktadır. 3D tomografi yardımıyla yapılan iyi bir planlama ile dikkatli bir şekilde gerçekleştirilen flepsiz
Çene kemiklerinde hacimsel ve yapısal olarak herhangi bir problem olmadığı durumlarda diş eksikliklerinin daimi olarak 72 saat içerisinde giderilmesi mümkündür. İmplant uygulaması için herhangi bir engeli bulunmayan tüm hastalara güvenle uygulanan
All on Four tedavisi; tamamen dişsiz hastalarda dişsizliğin sabit restorasyonlar ile tamamlanmasını sağlayan ve özel bir teknik gerektiren tedavi sistemidir. Özellikle uzun süre dişsiz kalan hastalarda görülen çene kemiklerinde erimenin fazla olduğu
Tek diş eksikliklerinin implant ile tedavi edilmesi diş hekimliğinde altın standart olarak anılır ve en yüksek başarı oranına sahip uygulamadır. İmplant tedavisi ile komşu dişlere herhangi bir zarar vermeden doğal dişe benzer fonksiyonun ve estetiğin
Birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda ilk akla gelmesi gereken tedavi seçeneği implant uygulamaları olmalıdır. Bölgesel diş eksiklikleri uygun yerlere implant uygulanarak bu implantların porselen veya zirkonyum köprüler ile birbirine bağlan
Tamamen dişsiz hastalarda implantlar hayat kurtarıcı bir rol oynar. Bu vakalar tam protez dediğimiz, doku dışında herhangi bir desteği ve tutuculuk unsuru olmayan, takıp çıkarılabilir hareketli protezlere mahkumdurlar.