Diş Beyazlatma (Bleaching)
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Beyazlatma kliniğimizde iki şekilde uygulanmaktadır:
- Ev tipi beyazlatma: Hasta tarafından evde uygulanır. Hekimin ağızdan aldığı ölçünün ardından hastaya şeffaf plak yapılır. Şeffaf plak ve beyazlatıcı jel hastaya teslim edilir ve kullanım talimatları anlatılır.
- Ofis tipi beyazlatma: Hekim tarafından klinikte uygulanır. Dişler çevre dokulardan ve tükürükten izole edilir. Dişlere sürülen yüksek konsantrasyonlu beyazlatıcı jel ışık ile aktive edilir. Gerektiği taktirde tekrarlayan uygulamalar yapılır.
Hastalar diş kliniklerine daha çekici dişlere sahip olmak için başvurmaktadır. Ancak çoğu insanın gerçekten istediği şey, onları daha genç gösteren dişlerdir. Beyazlatma günümüzde yetişkinler için en yaygın uygulanan estetik tedavi çeşitlerindendir. Dikkatli yapılan muayene ve teşhis, vaka seçimi, tedavi planlaması ve tekniğe dikkat ile beyazlatma, renklenmiş dişlerdeki birçok lekeyi azaltmak veya ortadan kaldırmak için mevcut en basit, en az invaziv ve en ucuz yöntemdir.
Renklenmenin başlıca nedenleri nelerdir?
- Sadece mine yüzeyini etkileyen yüzeysel değişiklikler: Bunlara genellikle çay, kahve ve kola gibi çok renkli yiyecek veya içeceklerin fazla kullanımı neden olur ve bunların hepsi kahverengiden siyaha varan renk değişimlerine neden olabilir. Sigara kullanımı koyu yüzey lekelerinin başka bir nedenidir.
- Diş yapısında renk değişikliği: Bazen diş yapısında renklenmeler henüz diş sürmeden önce oluşabilir. Bu durum çeşitli şekillerde oluşabilir. Diş oluşumu sırasında tetrasiklin gibi ilaçların sistemik kullanımı, mine oluşumu sırasında aşırı fluorid alımı, sistemik koşullar, dental tedaviler bunlara örnektir.
- Yaşlanma nedeniyle diş rengi değişiklikleri: Yaşlanma genellikle minede incelmeye neden olur. Bu durum, yarı saydam mine tabakasının kaybolması nedeniyle dişin yüzeyinin düz görünmesine ve alttaki dentin tabakasının daha sarı olan renginin yansımana neden olur.
Zirkonyum normal koşullarda gümüşümsü beyaz renkli katı bir metaldir. Diş hekimliğinde zirkonyumun bir beyaz kristal minerali olan zirkonyum dioksit (zirkonya) estetik ve doku dostu bir materyal olarak kullanılmaktadır.
Tam seramik kaplamalar adından da anlaşılacağı gibi tamamen seramik materyalden yapılmaktadır. Seramiğin yarı şeffaflığı, ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın restorasyonlar tam seramikten yapılmaktadır.
Çiğneme basıncının arttığı bölgelerde ve uzun köprülerde, kırılmaya karşı dayanıklılığın en üst seviyede olması için metal destekli porselen kaplamalar kullanılır. Dental metal alaşımından yapılan bir çekirdek
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi,
Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi, küçük diş kırıkları ve az miktardaki bozuklukların giderilmesi için diş rengindeki kompozit restorasyon maddeleriyle yapılan lamina tedavisidir. Halk arasında bonding olarak da bilinir.
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir.
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Modern diş hekimliğinde kişiye özgü bir tasarım işlemidir. Güzel bir gülüş için temel ihtiyaç güzel dişlerdir. Dişlerin dudak, dişeti ve diğer çevre anatomik yapılarla ahenk içinde olmasıyla ancak estetik bir gülüş sağlanabilir.
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez.