Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği)
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez. Diş etlerinin görünme miktarı, rengi, asimetrisi ve çeşitli hastalıkları estetiği bozan unsurlardır. Öncelikle eğer varsa diş eti hastalığı giderilmeli, daha sonra durum tekrar değerlendirilip gerekiyorsa diş etine müdahale edilmelidir.
Gülümserken ve konuşurken diş etlerinin estetik açıdan fazla görünmesi durumuna “gummy smile” denilmektedir. Pembe estetik uygulamalarından gingivektomi işlemiyle diş etlerinin kısaltılması ve daha ahenkli bir gülüş sağlamak mümkündür. Gingivektominin yetersiz olduğu durumlarda üst dudak bölgesine botox uygulaması ile dudak hareketliliği azaltılıp gummy smile giderilebilir.
Ayrıca diş etleri hizasındaki asimetriler ve gerektiğinden kısa görünen dişler de estetik bir gülümseme için pembe estetik uygulamaları ile düzeltilmektedir. Tüm bu uygulamaların başarılı ve uzun ömürlü olabilmesi için öncelikle diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve ağız bakımı ile diş eti sağlığı kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Zirkonyum normal koşullarda gümüşümsü beyaz renkli katı bir metaldir. Diş hekimliğinde zirkonyumun bir beyaz kristal minerali olan zirkonyum dioksit (zirkonya) estetik ve doku dostu bir materyal olarak kullanılmaktadır.
Tam seramik kaplamalar adından da anlaşılacağı gibi tamamen seramik materyalden yapılmaktadır. Seramiğin yarı şeffaflığı, ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın restorasyonlar tam seramikten yapılmaktadır.
Çiğneme basıncının arttığı bölgelerde ve uzun köprülerde, kırılmaya karşı dayanıklılığın en üst seviyede olması için metal destekli porselen kaplamalar kullanılır. Dental metal alaşımından yapılan bir çekirdek
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi,
Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi, küçük diş kırıkları ve az miktardaki bozuklukların giderilmesi için diş rengindeki kompozit restorasyon maddeleriyle yapılan lamina tedavisidir. Halk arasında bonding olarak da bilinir.
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir.
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Modern diş hekimliğinde kişiye özgü bir tasarım işlemidir. Güzel bir gülüş için temel ihtiyaç güzel dişlerdir. Dişlerin dudak, dişeti ve diğer çevre anatomik yapılarla ahenk içinde olmasıyla ancak estetik bir gülüş sağlanabilir.
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez.