Porselen Dolgu (İnley/Onley)
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir. Ağızdan çoğunlukla dijital olarak alınan ölçü ile dışarıda laboratuvar ortamında hazırlanırlar. Aynı kaplamalar gibi diğer bir seansta dişe yapıştırılırlar. İnley ve onleyin aralarındaki tek fark kapladıkları alan ile ilgilidir. Onleyler inleylerden daha geniş bir alanı kaplarlar.
Porselen dolgular kalan sağlam diş dokularını korumakta kaplamalardan daha iyi bir seçenektir. Ancak hekiminiz çiğneme esnasında oluşacak kuvvetleri göze alarak size en uygun seçeneği sunacaktır. Porselen malzemeden yapıldığı için üstün estetik özelliklere sahiptir ve kompozit dolgular gibi zaman içinde renk değişikliği göstermezler. Kırılma, aşınma ve kenar sızıntısı riski kompozit dolgulardan daha düşük olduğu için ömürleri daha uzundur. Ayrıca kompozit dolgularda rastlanan sıcak-soğuk hassasiyeti porselen dolgularda oluşmaz.
Zirkonyum normal koşullarda gümüşümsü beyaz renkli katı bir metaldir. Diş hekimliğinde zirkonyumun bir beyaz kristal minerali olan zirkonyum dioksit (zirkonya) estetik ve doku dostu bir materyal olarak kullanılmaktadır.
Tam seramik kaplamalar adından da anlaşılacağı gibi tamamen seramik materyalden yapılmaktadır. Seramiğin yarı şeffaflığı, ışık geçirgenliği sayesinde doğala en yakın restorasyonlar tam seramikten yapılmaktadır.
Çiğneme basıncının arttığı bölgelerde ve uzun köprülerde, kırılmaya karşı dayanıklılığın en üst seviyede olması için metal destekli porselen kaplamalar kullanılır. Dental metal alaşımından yapılan bir çekirdek
Porselen lamina veneerler, estetik diş hekimliğinde diş dokusuna en az zarar veren bir restorasyon çeşididir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinden az bir aşındırma yeterli olabildiği gibi,
Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi, küçük diş kırıkları ve az miktardaki bozuklukların giderilmesi için diş rengindeki kompozit restorasyon maddeleriyle yapılan lamina tedavisidir. Halk arasında bonding olarak da bilinir.
Dişlerde çürük yüzeylerinin büyük olduğu fakat kaplama gerektirecek kadar doku kaybı olmayan durumlarda porselen dolgular kullanılabilir. Standart dolgulara göre kırılganlığı daha azdır ve daha estetiktir.
Doğal dişler çeşitli gıdalar ve sigara gibi dış etkenlere bağlı olarak renklenme gösterebilir. Kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra uygun olan hastalara diş beyazlatma uygulanabilir.
Modern diş hekimliğinde kişiye özgü bir tasarım işlemidir. Güzel bir gülüş için temel ihtiyaç güzel dişlerdir. Dişlerin dudak, dişeti ve diğer çevre anatomik yapılarla ahenk içinde olmasıyla ancak estetik bir gülüş sağlanabilir.
Estetik amaçlı diş etine yapılan tüm müdahalelere pembe estetik denilir. Gülümseme sırasında dişlerimizin dışında diş etlerimiz de bir miktar görünmektedir. Güzel bir gülüş için sadece güzel dişlere sahip olmak yetmez.